Elektromos Mustang Super Cobra Jet

Elektromos Mustang Super Cobra Jet

2023. 04. 14.


A fejlett elektromos dragster új sebességváltót, új akkumulátort, áttervezett hátsó futómű-beállítást, valamint frissített vezérlő és adatgyűjtő rendszert kapott

Az elektromos Mustang Super Cobra Jet 1800 prototípus megdöntheti az elektromos autók NHRA világrekordját

2023. április 14. – A Ford Performance folyamatosan tökéletesíti elektromos hajtású versenygépeit; ennek eredményeként született meg a Mustang Super Cobra Jet 1800, az NHRA gyorsulási világrekordját tartó Mustang Cobra Jet 1400 utódja. Az új prototípus arra épült, hogy az elektromos autók negyed mérföldes gyorsulási versenyén megdöntse a Cobra Jet 1400 világrekordját, ami 8,128 másodperc alatt gyorsított 276,7 km/órás tempóra.

Elektromos Mustang Super Cobra Jet 1800

 A rekordot 2021 júniusában állította fel Bob Tasca III az ohiói Norwalkban a Cobra Jet 1400-assal, amely a Ford Performance, az MLe Racecars, az AEM-EV, a Cascadia Motion és a Watson Engineering együttműködésével készült. A sikert követően a Ford Performance által vezetett csapat visszatért a rajzasztalhoz, és nekiláttak tovább tökéletesíteni a futóművet, a hajtásláncot és a vezérlőrendszereket. Ehhez a projekthez a Ford Performance elővette a híres Super Cobra Jet nevet, amit először az 1969-es évjáratú Mustangoknál használtak a Cobra Jet csomag továbbfejlesztéseként. 

1800 lóerő

„Arra törekszünk, hogy a motorsport összes szegmensében próbára tegyük magunkat,” nyilatkozta Mark Rushbrook, a Ford Performance Motorsports globális igazgatója. „A gyorsulási verseny továbbra is tökéletes a termékek és technológiák éles teszteléséhez, és izgatottan várjuk, hogy képesek leszünk-e megdönteni a saját negyed mérföldes rekordunkat.”

Elődjéhez hasonlóan a Super Cobra Jet 1800 hajtáslánca is négy PN-250-DZR inverterből és az ezekkel párosított két DS-250-115 elektromotorból áll, de a Liberty sebességváltó új, akárcsak a Ford Performance és MLe Racecars közös tervezésű, kisebb tömegű akkumulátorrendszere. A vonóerőt a PME mérnökei által áttervezett, tökéletesített geometriájú hátsó futómű továbbítja az aszfaltra a nagyobb méretű Mickey Thompson dragster-radiálgumikon keresztül.

A teljesítmény optimális leadását a Ford Performance szabadalmaztatott vezérlőszoftvere irányítja, amely AEM-EV hardveren fut, új adatgyűjtő rendszerrel és teljesítményelosztó rendszerrel, amelyeket házon belül terveztek.

“Ezek a módosítások hatalmas változást eredményeztek: az autó tömege több száz kilóval csökkent, a teljesítmény pedig 1800 lóerőre nőtt,” mondta el Rushbrook.

Pat McCue

A teljes karosszériás elektromos autók új gyorsulási rekordjának beállítása mellett a Super Cobra Jet 1800 más eredményekre is pályázik: ilyen például az elektromos autók, illetve a kétkerék-meghajtású elektromos autók legjobb 0-95 km/órás gyorsulási idejének megfutása az NHRA Four-Wide Nationals versenyen április 14-16-án Las Vegasban, ahol MLe Racecar társalapítója és a program hivatalos tesztpilótája, Pat McCue  ül a volán mögött.

Kapcsolat elérhetőség

A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.

Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Halmai Autóház Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Halmai Autóház Kft.