On The Road

Ford karbonmentességhez vezető lépések

2023. 04. 03.


Road to Better: a Ford közzéteszi 2023-as Integrált Fenntarthatósági és Pénzügyi Jelentését, részletesen ismertetve a karbonmentességhez vezető lépéseket és a felelős módon működő EV beszállítói lánc kialakítását

BUDAPEST, Magyarország, 2023. április 3. – A Ford ma közzétette Integrált Fenntarthatósági és Pénzügyi Jelentését, részletesen ismertetve a vállalat elkötelezett törekvésének eredményeit a jövő fenntartható, inkluzív és méltányos közlekedése terén.

A Ford már több mint két évtizede készíti el fenntarthatósági jelentéseit. Az idei kiadványban olyan adatok szerepelnek, amelyek azt mutatják: a Ford jó úton jár, hogy legkésőbb 2050-re megvalósítsa autói, tevékenységei és beszállítói lánca széndioxid-mentességét.

A jelentés azokat a kezdeményezéseket is kiemeli, amelyekkel a vállalat biztosítja, hogy felelősségteljes módon termelt nyersanyagokat szerezzen be, és átláthatóbbá tegye az elektromos járművek és akkumulátorok beszállítói láncának felelős működését.

“Meggyőződésünk, hogy egy vállalkozás hosszú távú sikerének alapja, hogy értéket teremt vásárlói, munkatársai és a közösség számára – ugyanakkor a bolygóról is gondoskodik,” szögezte le Bill Ford ügyvezető elnök. “Márkánk hatalmas átalakuláson megy keresztül, hogy a közlekedés elektromos és hálózatba kapcsolt új korszakának éllovasa lehessen, miközben elkötelezetten dogozik, hogy fejlődése mindvég átlátható maradjon. Izgatottan és optimistán tekintünk a jövőbe, és alig várjuk, hogy a karbonsemleges közlekedés végre valósággá váljon.”

Ford karbonsemlegesség

“2022-ben komoly lépéseket tettünk a karbonsemlegesség felé: új, izgalmas EV-ket mutattunk be, korszerűsítettük létesítményeinket, komoly összegeket fektettünk a karbonmentes és megújuló elektromos áramba, vásárlóerőnk és befolyásunk révén pedig segítettük a csekély széndioxid-kibocsátású anyagok elterjedését,” mondta el Cynthia Williams, a Ford fenntarthatóságért, homologizációért és szabványokért felelős globális igazgatója. “Alapelveinkhez ragaszkodva új szintre emeltük az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot az EV-k és akkumulátorok globális beszállítói láncában, hogy segítsünk a jövő fenntarthatóbb, befogadóbb és igazságosabb közlekedésének megteremtésében.”

Road to Better

A Road to Better a Ford kötelességvállalása a közlekedés fenntarthatóbb, befogadóbb és igazságosabb jövőjének megteremtésére, ahol minden ember szabadon mozoghat, és megvalósíthatja álmait. A fennállásának 120. évfordulóját idén ünneplő vállalat tisztában van azzal, hogy hosszú távú sikere azon múlik, képes-e értéket teremteni vásárlói, munkatársai és a közösség számára.

A Ford külön Road to Better honlapokat indít Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, majd hamarosan további országokban is, ismertetve a fenntarthatóbb jövő építését szolgáló kezdeményezéseit, és bemutatva, milyen eredményeket ért el a fenntarthatósági felé vezető úton.

Az elektromos járművek forradalmának élén

2022 és 2026 között a Ford világszerte több mint 50 milliárd dollárt fordít az elektromos autók és az akkumulátorok fejlesztésére és gyártására. A vállalat jó úton halad célja felé, hogy 2023 végére 600.000, 2026-ra pedig több mint 2 millió darabra növelje éves gyártási kapacitását. 2030-ra a márka eladott járműveinek fele várhatóan már elektromos hajtású lesz.

A jelentés e stratégia hatását is felvázolja, számolva azzal a hatással is, amit a Ford EV-k forgalomba helyezése jelenthet a széndioxid-kibocsátás terén. A becslések szerint (modelltől függően) egy Ford EV használata akár 60 százalékkal is csökkentheti az autó teljes élettartama során keletkező széndioxid-kibocsátást, összehasonlítva egy hasonló teljesítményű belsőégésű motoros járművel. Az F-150® Lightning® esetében ez annyi széndioxidot jelent, ami 33.225 liter benzin elhasználásával keletkezne. Kiskereskedelmi értékesítésének első teljes hónapját, vagyis 2022 júniusát követően az F-150® Lightning® pickup pillanatok alatt Amerika legkelendőbb elektromos pickupja lett.

Még nagyobb lépésekkel a karbonsemlegesség felé

A járművek kipufogónál mért emissziójának csökkentése mellett a Ford arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy mérsékelje létesítményeinek és tevékenységeinek károsanyag-kibocsátását, illetve hogy globális beszállítói hálózata is kisebb környezeti terheléssel működjön.

2017 óta a Ford 35,4 százalékkal csökkentette Scope 1 és 2 szintű emisszióját, ami a működéséből eredő közvetlen kibocsátást és az energiavásárlásából eredő közvetett kibocsátást foglalja magában. A vállalat több mint 26 millió dollárt költött üzemei korszerűsítésére, javítva gyártási folyamatainak energiahatékonyságát, amivel 2017 óta 40 százalékkal sikerült csökkenteni a gyártás során keletkező üveghatású gáz mennyiségét. Emellett nagy hangsúlyt kapott a karbonmentes forrásból származó villamos energia felhasználása is: a Ford globális működéséhez szükséges energia 60,6 százaléka már ilyen, sőt európai és mexikói gyártásához már kizárólag karbonmentes energiát vásárol a vállalat. A megújuló energia aránya globálisan 42,6 százalék volt.

2019 és 2022 között a Scope 3 besorolású emissziót is sikerült csökkenteni 23 százalékkal; ebben a kategóriában a beszállítók munkájából, a termékek felhasználásából és egyéb külső forrásból eredő károsanyag-kibocsátások szerepelnek. A Ford volt az első amerikai autógyártó, amely globális beszállítói láncában meghonosította a Manufacture 2030 platformot, arra ösztönözve mintegy 3000 (Tier 1 besorolású) beszállító üzemét, hogy vegyenek részt az emissziójuk mérésére és mérséklésére szolgáló programban. A vállalat 2023-ban arra készül, hogy további Tier 1 és közvetett beszállítókat von be a Manufacture 2030-ba.

Felelős EV beszállítói lánc kialakítása

A Ford azon dolgozik, hogy a globális beszállítói lánca védje a környezetet, és tiszteletben tartsa az emberi jogokat. Az új elektromos autók és akkumulátorok beszállítói láncának kiépítése során a márka megteszi az első fontos lépést annak érdekében, hogy – vállalati politikájával összhangban – a nyersanyagokat közvetlenül a bányavállalatoktól szerezze be. A jelentés részletesen ismerteti azokat az új kezdeményezéseket, amelyek biztosítják az átláthatóságot és a nyomon követhetőséget.

2021-ben a Ford megkezdte az elektromos járművek és akkumulátorok beszállítói láncának feltérképezését és auditálását, hogy tisztán átlássa, honnan származnak az itt felhasznált nyersanyagok (pl. a nikkel, a lítium, a kobalt és a grafit). Eddig 30 beszállítói audit történt meg e négy kritikus ásványi anyag tekintetében, a bányaipar minden szintjén, 2023 elején pedig a vállalat a beszállítóival együtt átesett egy, a menedzsment-rendszert vizsgáló átvilágításon is, ami szintén a nikkel, a lítium és a kobalt beszerezésére összpontosított. Az auditok eredményeire építve a Ford tovább tudta javítani működését, többek között új környezetvédelmi, szociális és vállalatirányítási követelményeket iktatva be beszállítói szerződéseibe.

Tágabb körű beszerzési láncában a Ford továbbra is szorosan együttműködik beszállítóival és olyan külső intézményekkel, mint a Felelős Bányászatot Szavatoló Kezdeményezés, a Felelős Ásványi Anyagokért Kezdeményezés és a Felelős Üzleti Szövetség, hogy segítségükkel felismerje és kezelje a beszállítói láncában esetleg előforduló környezetvédelmi és emberi jogi problémákat – a vállalat Beszállítói Magatartási Kódexében rögzített követelményeknek megfelelően. 2022-ben a Ford beszerzésében dolgozó 844 alkalmazott, 2647 más Ford-munkatárs és 979 beszállító kapott képzést a beszállítói lánc fenntarthatóságával kapcsolatos témakörökben, beleértve a korrupcióellenességet, a tisztességes munkavégzést és a környezetvédelmet szolgáló megoldásokat.

A közösségek fejlődésének támogatása

A vállalat jótékonysági alapítványa, a Ford Motor Company Fund nonprofit szervezetekkel és helyi vezetőkkel együttműködve segíti a közösségeket a világ több mint 40 országában. 2022-ben a Ford és a Ford Fund több mint 64 millió dollárt teremtett elő adományokból, amelyeket három fontos területen fektettek be: az egyik az alapvető árucikkekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása; a másik a tanulás lehetőségének megteremtése a későbbi jó munkahely érdekében; a harmadik pedig a vállalkozói kör diverzifikálása.

Ford Motor Company Fund nonprofit szervezetek

A Ford elkötelezetten dolgozik a nők gazdasági lehetőségeinek javításán és a gyermekmunka kiváltó okainak megszüntetésén, ezért a Ford Fund támogat egy kísérleti programot, amely a Kongói Demokratikus Köztársaságban működő réz- és kobaltellátási láncokban dolgozó nők helyzetének javítását célozza. 2022-ben a projekt legalább 50 nő számára biztosított felszerelést, hozzáférést a banki szolgáltatásokhoz és pénzügyi oktatást. A kézi kitermelésű kobaltmezőkön dolgozó több mint 90 nő részesült olyan képzésben, ahol vállalkozói ismereteket, pénzügyi ismereteket tanulhattak, valamint megismerhették a kisipari és kisüzemi bányászat környezetvédelmi és társadalmi szabályait. A Ford Fund a közelmúltban meghosszabbította ezt a támogatást, és megduplázta a projektre fordított 2023-as kiadásait.

Az Integrált Fenntarthatósági és Pénzügyi Jelentés átláthatóan mutatja be, hogyan halad a vállalat fenntarthatósági céljainak elérése felé. A jelentés teljes szövege a sustainability.ford.com honlapon érhető el. 

Kapcsolat elérhetőség

A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.


Márkaszerviz hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Halmai Autóház Kft.

Márkaszerviz hírei

Legfrissebb hírek Halmai Autóház Kft.