„Future. Now”

2022. 11. 24.

„Future. Now” jövőképével a Ford Otosan hosszú távú fenntarthatósági célokat vállal

2022. 11. 24. - A török autóipar hajtómotorjának és technológiai éllovasának számító Ford Otosan közzétette új fenntarthatósági célkitűzéseit, összhangban a „Future. Now” azaz „Jövő. Most” című jövőképével. Megalakulása óta a Ford Otosan folyamatosan küldetésének tartja, hogy olyan termékeket és szolgáltatásokat hozzon létre, amelyek a környezet és a társadalom javát szolgálják. A „Future. Now” jövőkép szellemében a vállalat most határozott lépésekre készül, úttörő szerepet vállalva a teljes ökoszisztéma átalakításában, bevonva fenntarthatósági törekvéseibe alkalmazottait, beszállítóit, márkakereskedői hálózatát és üzleti partnereit.

A Ford Otosan a fenntarthatósággal kapcsolatos problémákat nagyobb témakörökre bontotta: ezek a „klímaváltozás”, a „hulladék és körforgásos gazdaság”, a „víz”, a „sokszínűség és befogadás” és a „társadalom”, és ezekre alapozva határozta meg hosszú távú, egyértelmű és megvalósítható környezeti, társadalmi és kormányzati célkitűzéseit.

A Ford Otosan felkészíti telephelyeit, beszállítóit és logisztikáját a széndioxid-semleges működésre

A folyamatos beruházásaival és technológiai fejlesztéseivel az autóipari villamosítás hajtóerejének számító Ford Otosan most közzétett céljai közt szerepel, hogy már a közeljövőben zéró kibocsátású járműveket gyártson és értékesítsen, illetve hogy megvalósítsa üzemei, beszállítói és logisztikai szolgáltatásai széndioxid-semleges működését, mérsékelve ezzel az autóipar hatását az éghajlatváltozásra.

Ennek jegyében a Ford Otosan arra törekszik, hogy 2030-ra csak zéró károsanyag-kibocsátású személyautókat, 2035-re zéró károsanyag-kibocsátású könnyű és közepes haszonjárműveket, 2040-re pedig zéró károsanyag-kibocsátású nehéz haszonjárműveket értékesítsen. E törekvésével a Ford Otosan (az E-Transit és az E-Transit Custom modellek egyetlen európai gyártója) továbbra is létfontosságú szerepet játszik a Ford villamosítási stratégiájában.

A Ford Otosan arra törekszik, hogy törökországi gyártólétesítményei és kutatás-fejlesztési központjai 2030-ra széndioxid-semlegessé váljanak, és a telephelyein felhasznált összes villamos energiát 100%-ban megújuló forrásokból nyerje. Mivel az autóipar egy hatalmas, összetett rendszer, a Ford Otosan felméri és kiszámítja beszállítói széndioxid-kibocsátását, és arra törekszik, hogy 2035-re az ellátási láncában megtalálható több mint 300 beszállító széndioxid-semlegessé váljon, logisztikai tevékenységét pedig 2035-ig tervezi ugyanilyenné alakítani.

A hulladékkibocsátás csökkentése és a körforgásos gazdaság megvalósítása érdekében a Ford Otosan elkötelezte magát a hulladékmentes működés mellett. A vállalat emellett teljesen kizárja működéséből az egyszer használatos műanyagokat, és 2030-ra 30 százalékra növeli az újrahasznosított és megújuló műanyagok arányát a járműgyártáshoz felhasznált anyagokban. Mivel az ivóvízkészletek is a fenntarthatóság létfontosságú elemei, a vállalat arra törekszik, hogy 2030-ra a Gölcük, Yeniköy és Eskişehir üzemekben 40 százalékkal mérsékelje az egy legyártott járműre jutó vízfelhasználást.

2030-ra a nők aránya a vállalat összes vezetői pozíciójában eléri az 50 százalékot

Az autóiparban a legtöbb női alkalmazottat foglalkoztató Ford Otosan meggyőződése, hogy a közösség jóléte fokozásának és a jövő átformálásának fontos eszköze a sokszínűség és a befogadás, ezért a vállalat 2030-ig 50 százalékra emeli a vezetői pozíciókban foglalkoztatott nők arányát.

A Koç Group idén márciusban tette közzé a nemek közti egyenlőségre vonatkozó kötelezettségvállalásait a technológiai és az innovációs szektorokban, és ezzel párhuzamosan a Ford Otosan felvállalta az olyan startupok támogatását, amelyekben a vezető pozíciók legalább felét nők töltik be. A vállalat 2026-ra 100 ezer nőt szeretne elérni közösségi projektjei révén, amely célja a figyelem felkeltése, a képzés és a pénzügyi támogatás. Emellett a vállalat bejelentette, hogy 30 százalékra kívánja növelni a fenti területeken dolgozó nők arányát, márkakereskedői hálózatában pedig még ezt az arányt is megduplázza.

A „Munkahelyi egyenlőség” népszerűsítését célzó, sokszintű tevékenységeinek köszönhetően a Ford Otosan lett az egyetlen autóipari cég – és egyben az első és egyetlen törökországi ipari vállalat –, amely 2021-ben szerepelt a Bloomberg Nemek Egyenlősége indexén. A vállalat idén is megőrizte pozícióját ezen a listán, sőt az egyenlőségre összpontosító intézkedéseinek köszönhetően a tavalyinál is magasabb pontszámot ért el.

A cég régi törekvése, hogy Törökország legértékesebb és legvonzóbb ipari vállalata legyen; ennek érdekében a Ford Otosan számos konkrét célt tűzött ki arra nézve is, hogy valós értéket teremtsen közösségei számára. Ennek jegyében a vállalat bejelentette, hogy 2030-ig 35 százalékra szeretné növelni dolgozói részvételi arányát az önkéntes társadalmi tevékenységekben.

Güven Özyurt, a Ford Otosan vezérigazgatója: „Future. Now” jövőképünk irányt mutat nekünk, miközben jelentős lépéseket teszünk világunk jövője érdekében.

A Ford Otosan vezérigazgatója, Güven Özyurt így nyilatkozott azokról a fenntarthatósági célokról, amelyeket a vállalat a „Future. Now” jövőkép jegyében fogalmazott meg: „A globális nehézségek az egész világot változásra késztetik. Minden eddiginél fontosabbá vált a fenntartható szemlélet és az átgondolt, együttes, valós cselekvés. Az általunk meghirdetett fenntarthatósági célok és a ma bejelentett hosszú távú környezeti, társadalmi és cselekvési tervezet egy mozgalom elindulását jelzik; egy olyan mozgalomét, amelyben beszállítóink és márkakereskedőink is csatlakoznak hozzánk.

Mindig is arra törekedtünk, hogy innovatív technológiáink segítségével már ma elhozzuk a jövőt vásárlóink számára. Célunk, hogy mi vezessük a törökországi autóipar fenntartható átalakítását, sikeresen integráljuk vállalatunkat és országunk teljes ökoszisztémáját abba a folyamatba, amelynek az EU Green Deal terve ad lendületet. A környezeti terhelésünket csökkentő konkrét lépések mellett továbbra is jelentős tőkét és munkát fektetünk az emberközpontú innovációba.

Mi vagyunk az a vállalat, amely Törökország első tisztán elektromos áruszállítóját gyártja, emellett pedig mi állítjuk elő elsőként helyben a nehéz haszonjárművek sebességváltóját; ott a nevünk a Bloomberg Nemek Egyenlősége indexén, az iparágban mi foglalkoztatjuk a legtöbb női alkalmazottat – és ez csupán néhány a számos eredmény közül, amelyek segítenek megvalósítani hosszú távú fenntarthatósági célkitűzéseinket. Partnereinkkel vállvetve továbbra is jelentős lépéseket teszünk fenntarthatósági céljaink elérése érdekében, és ezen az úton a ’Future. Now’ jövőképünk mutat nekünk irányt.”

A Ford Otosan jövőbe mutató terveit és trendformáló erejét nemzetközi szinten is értékelik

Fenntarthatóságra irányuló erőfeszítései, valamint tisztességes, átlátható és elszámoltatható vállalatvezetési szemlélete jegyében a Ford Otosan is aláírta az ENSZ Globális Megállapodását. A vállalat nemrégiben hozta nyilvánosságra 2021-es fenntarthatósági jelentését, amelyet a Global Reporting Initiative (GRI) egyetemes szabványainak megfelelően, egy független könyvvizsgáló cég felügyeletével állított össze, átlátható módon ismertetve fenntarthatósági eredményeit. Mindemellett a Ford Otosan neve azokon az indexeken is szerepel, amelyek a felelősen működő, fenntarthatóságra törekvő vállalatokat sorolják fel; ilyen például a BIST Sustainability, FTSE4Good Emerging Markets és Bloomberg Gender-Equality indexe (2021-től). A cég az elmúlt három évben aktívan reagált a Dow Jones Fenntarthatósági Index észrevételeire, emellett pedig részt vett a CDP Éghajlatváltozás és Víz programjaiban is. Ezenkívül a Ford Otosan – amely idén a Science Based Targets (Tudományon alapuló célkitűzések – SBTi) kezdeményezés keretében kötelezettséget vállalt kibocsátásának csökkentésére – azon vállalatok közé tartozik, amelyek segítik az Éghajlatváltozással Kapcsolatos Pénzügyi Közzétételekkel Foglalkozó Munkacsoport (TCFD) tevékenységét.

A Ford Motor Company képviseletét Magyarországon és a Közép-Kelet-európai régióban a Ford KKE Kft látja el

A Ford Magyarország 38 hivatalos Ford márkakereskedőjével teljeskörű értékesítési, szerviz és vevőszolgálati tevékenységgel, alkatrész forgalmazással és a Ford Credit révén teljeskörű finanszírozással áll a magyar vásárlóközönség rendelkezésére.

Kapcsolat elérhetőség


Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Halmai Autóház Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Halmai Autóház Kft.