Hibrid hajtásláncú, felfrissített Ford Fiesta

2020. 06. 10.

Hibrid hajtásláncú, felfrissített Ford Fiesta: még jobb üzemanyag-fogyasztás, élvezetesebb vezethetőség, több technológia

2020. június 9. – A népszerű Ford Fiesta kompakt ferdehátú – a márka legkelendőbb modellje Európában – ezentúl hibrid hajtáslánccal is megrendelhető.

Az EcoBoost Hybrid hajtás tovább csökkenti a Fiesta üzemanyag-fogyasztását, miközben erőteljesebb, készségesebb gázreakciókat biztosít.

A 48 voltos mild hibrid technológia mellett olyan új, kifinomult vezetéssegítő rendszerek is megjelennek a Fiestában, mint a városban és országúton egyaránt stresszmentesebb autózást kínáló Stop & Go és Sebességkorlátozást Felismerő funkciókkal kiegészített Adaptív Sebességtartó Automatika.

“Azáltal, hogy a Fiesta kategóriaelső menetdinamikáját most tovább javítjuk az EcoBoost Hybrid technológiával, vásárlóink még élvezetesebb vezetési élményre és alacsonyabb üzemanyag-számlákra számíthatnak,” mondta Roelant de Waard, a Ford Európa marketingért, értékesítésért és szolgáltatásokért felelős alelnöke. „A Fiesta EcoBoost Hybrid révén a Ford minden eddiginél több ember számára biztosíthatja az elektromos hajtásláncok előnyeit.”A Ford még 2021 vége előtt 18 tagúra növeli elektromos hajtásláncú autónak európai kínálatát, és ezentúl minden újonnan bevezetett személyautójához választható lesz valamilyen részben elektromos hajtásmód.

A Ford a Fiesta hagyományos hajtásláncait is továbbfejlesztette: a csekélyebb üzemanyag-fogyasztás és CO₂-kibocsátás érdekében az autóban az 1,0 literes EcoBoost benzinmotor legújabb változata működik, és a kínálatban egy új hétfokozatú, dupla tengelykapcsolós sebességváltó is megjelenik.

Mindemellett a Fiesta konnektivitása is szintet lépett, mivel az autó alapfelszereltségének része a FordPass Connect modem, ami a FordPass mobilalkalmazássalegyütt számos funkcióval teszi kényelmesebbé és praktikusabbá az autó mindennapi használatát.

A Ford Fiesta sokszínű kínálatában immár megtalálható a stílusos Fiesta Trend és Fiesta Titanium, a SUV-ihletésű Fiesta Active crossover, a sportos Fiesta ST-Line és a fényűző felszereltségű Fiesta Vignale. 2019-ben a Ford 227.100 darab Fiestát értékesített az európai piacon.

Az EcoBoost Hybrid hajtás előnyei

A Fiesta-vásárlók ezentúl az EcoBoost Hybrid technológia előnyeit is élvezhetik, ami 2019 végén jelent meg legelőször egy személyautóban, az új Ford Puma crossoverben.

A 125 és 155 lóerős változatokban kapható Fiesta EcoBoost Hybridekben a normál generátort egy szíjhajtású, integrált indítómotor/generátor (BISG) váltja fel, ami képes elektromos árammá alakítani a fékezés és egyenletes sebességű haladás közben többnyire veszendőbe menő energiát; az így termelt áramot egy 48 voltos, léghűtésű lítium-ion akkumulátor tárolja.A BISG ugyanakkor elektromotorként is működik, zökkenőmentesen kapcsolódva be a hajtásba a belsőégésű motor mellett, normál haladás és gyorsítás közben felhasználva az akkumulátorban tárolt energiát, valamint meghajtva az elektromos segédberendezéseket.

Az intelligens, önvezérlő mild hibrid rendszer folyamatosan ellenőrzi, hogyan használja a vezető a járművet, és ennek alapján dönti el, mikor és milyen intenzitással töltse az akkumulátort, és hogy mikor használja fel az abban tárolt energiát, a következő két stratégia alapján:


  • Forgatónyomaték-helyettesítés, ami a BISG elektromotor-funkcióját felhasználva akár 24 Nm forgatónyomaték leadására is képes, csökkentve ezzel a benzinmotor terhelését; az NEDC-alapú mérések szerint így a Fiesta legmagasabb CO₂-kibocsátása 91 g/km (WLTP: 112 g/km), az üzemanyag-fogyasztás pedig 4,0 l/100 km (WLTP: 5,0 l/100 km). A forgatónyomaték-helyettesítés használatával a 125 lóerős EcoBoost Hybrid üzemanyag-fogyasztása 5 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos 125 lóerős 1,0 literes EcoBoost benzinmotoré (NEDC), sőt a városi forgalomban a megtakarítás értéke a Ford mérései szerint a 10 százalékot is elérheti 
  • Forgatónyomaték-kiegészítés, ami a BISG elektromotor-funkcióját felhasználva akár 20 Nm-rel magasabb forgatónyomatékot biztosít annál, mint amit a benzinmotor egyedül leadhat teljes terhelés mellett – így a 155 lóerős változat forgatónyomatéka 240 Nm, és alacsony fordulatszám-tartományban 50 százalékkal nagyobb nyomaték áll rendelkezésre


A BISG alkalmazása azt is lehetővé tette, hogy a mérnökök alacsonyabbra vegyék az 1,0 literes EcoBoost motor sűrítési arányát, és nagyobb turbótöltővel tornásszák fel a blokk teljesítményét, mivel a forgatónyomaték-kiegészítés jelentősen mérsékli a turbólyuk-hatást, így a motor gyorsabban pörög fel.

Az erős BISG azt is lehetővé teszi, hogy a Fiesta EcoBoost Hybrid modell Start-Stop technológiája a további üzemanyag-takarékosság érdekében még több helyzetben működhet, például amikor az autót 25 km/órás sebességnél kisebb tempóról fékezik állóra – még akkor is, ha a váltó fokozatba van kapcsolva, de a kuplungpedált már lenyomták.

A Fiesta EcoBoost Hybridben és a hagyományos, 95 és 125 lóerős benzinmotoros változatokban egyaránt a hengerlekapcsolásos technológiával kiegészített, többszörösen díjnyertes 1,0 literes EcoBoost erőforrás legújabb változata működik.Ez a technológia 14 ezredmásodperc alatt automatikusan leállítja az egyik henger működését, amikor a motor nem teljes terheléssel üzemel, például amikor az autó egyenletes sebességgel halad, szükség esetén pedig ugyanennyi idő alatt újra visszakapcsolja azt. Mindez sem a teljesítmény, sem a motor finom működése tekintetében nem jelent kompromisszumot.

A Fiesta 125 lóerős, 1,0 literes EcoBoost motorja már egy új, hétfokozatú, dupla tengelykapcsolós sebességváltóval is társítható, ami zökkenőmentes váltásokat biztosít, és akár 15 százalékos üzemanyag-megtakarítást is eredményez a most kifutó 100 lóerős, 1,0 literes EcoBoost – hatfokozatú automata váltó pároshoz képest (NEDC), annak ellenére, hogy az új konfiguráció teljesítménye 25 százalékkal magasabb. A sokat autózó vásárlók egy 85 lóerős, 1,5 literes TDCi dízelmotorral is megrendelhetik a Fiestát.


Modern vezetéssegítő és konnektivitási megoldások


A Fiesta kínálatában most olyan technológiák is megjelennek, amelyek még kifinomultabb és nyugodtabb vezetési élményt kínálnak, így az autósok minden eddiginél kényelmesebben vezethetnek az araszoló nagyvárosi forgalomban és az autópályán.

A Stop & Go rendszerrel és Sebességkorlátozást Felismerő funkciókkal kiegészített Adaptív Sebességtartó Automatika (ACC) segítségével kényelmesebben tartható a követési távolság. Ráadásul a rendszer azt is biztosítja, hogy a jármű ne lépje túl a megengedett sebességhatárt, mert figyeli az úttest fölötti kijelzőket és az út szélén elhelyezett jelzőtáblákat.

A hétfokozatú, dupla tengelykapcsolós sebességváltóval szerelt modellekben használható Stop & Go funkció segítségével az ACC rendszer az araszoló forgalomban akár állóra is fékezi az autót, majd automatikusan újra elindítja, ha a megállás nem tartott 3 másodpercnél tovább. Az ennél hosszabb egy helyben állás után a vezető a kormánykeréken elhelyezett gombbal hozhatja újra mozgásba az autót, vagy úgy, hogy finoman a gázpedálra lép. 

Az alapáron kínált FordPass Connect beépített modem segítségével az autós számos járműfunkciót kezelhet a járműtől távol, okostelefonján és a FordPass alkalmazáson keresztül. Amellett, hogy a navigációs rendszer Live Traffic frissítéseivel az útvonaltervezést gyorsabbá, az utazás pedig stresszmentesebbé változtatja, az ajtók távirányítással nyithatók/zárhatók, a hétfokozatú automata váltós modellek motorja a távolból is beindítható4, illetve elérhetők még a járműkereső és a járműállapot funkciók is; ez utóbbival ellenőrizhető az üzemanyagszint, a riasztó állapota, az abroncsok nyomása, az olaj élettartama és sok más egyéb.

A Fiesta SYNC 3 kommunikációs és szórakoztató rendszerének5 frissítésével még ösztönösebbé és egyszerűbbé vált a berendezés használata: a 8 colos érintőképernyő új kezelőfelületet kapott, és a kijelzőn nagyobb méretű gombok jelennek meg. Arendszer kompatibilis az Apple CarPlay and Android Auto™ rendszerekkel, amelyek díjmentesen állnak rendelkezésre. Vezeték nélküli okostelefon-töltő gondoskodik arról, hogy az autó utasai menet közben is mindig kapcsolatban maradhassanak a külvilággal.


A Fiesta-családban bevezetett további újdonságok:


  • A Fiesta Active és ST‑Line változatok Aktív Parkolóasszisztensében ezentúl a Merőleges      Parkolás funkció is rendelkezésre áll, amivel az autó kézhasználat nélkül      beparkol a többi autó közé


  • Az Aktív Fékezéssel kiegészített Keresztirányú Forgalomfigyelő      figyelmezteti a vezetőt, ha egy autó jármű keresztezi a Fiesta      nyomvonalát, miközben kitolat egy parkolóhelyről. Ha az autós nem reagál a      jelzésre, a rendszer automatikusan fékez, hogy megelőzze az ütközést, vagy      mérsékelje annak súlyosságát


  • A már meglévő Normal, Eco és Csúszós út üzemmódokat két új beállítás      (Sport és Ösvény) egészíti ki, hogy a vezető tökéletesen kiaknázhassa a      Fiesta élvezetes vezethetőségét, és könnyebben boldoguljon a felázott vagy      laza útfelületeken


  • A prémium minőségű B&O hangrendszer mélynyomója átkerült a      kerékdobra, hogy ne foglaljon el helyet a csomagtérből, és így egy      pótkeréknek is jut hely a B&O hangrendszerrel felszerelt modellekben

“A Fiesta könnyebben és élvezetesebben használható, mint valaha. A FordPass Connect segítségével az autós a távolból, telefonján keresztül is nyithatja vagy zárhatja az ajtókat, megkeresheti, hol parkolt le, áttekintheti legutóbbi útjait és ellenőrizheti, hogy van-e elég üzemanyaga a következő utazáshoz – vagyis most már tényleg mindig útra készen állhat,” tette hozzá Waard.


E-mailt/visszahívást kérek!


A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.


Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Halmai Autóház Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Halmai Autóház Kft.