Ford a big data adatelemezés

2020. 12. 05.
A Ford a big data adatelemezéssel tartja mozgásban a karosszéria-gyártósort, több mint egymillió eurót takarítva meg az előre nem tervezett leállások elkerülésével

Több mint egy évszázaddal azután, hogy a Ford elsőként kezdte el alkalmazni a mozgó szerelőszalagot, a vállalat immár a big data adatfolyam segítségével jelzi előre a gyártósor potenciális meghibásodásait, még mielőtt azok bekövetkeznének.


A gyártási folyamatban késedelmet okozhatnak a gépsorok meghibásodott alkatrészei, amiket javítani vagy cserélni kell. A Ford a valenciai helyi egyetem robotika tanszékének szakembereivel együtt megoldotta, hogy a Valencia karosszériaüzem mérnökei egy okostelefonos alkalmazás révén azonnali riasztást kapjanak, ha bármelyik alkatrész lassulni látszik, ami arra utalhat, hogy hamarosan meghibásodik.


A big data-alapú rendszer 2019 elején történt bevezetése óta több mint egymillió eurót sikerült megtakarítani. A rendszer emellett abban is segít, hogy a gyártóüzem tartani tudja a szállítási határidőket, és gondoskodik arról, hogy a Ford-vásárlók időben megkapják új autóikat.

Eduardo Garcia Magraner, a Valencia karosszériaüzem gyártási igazgatója állt elő a rendszer ötletével, miután felfigyelt arra, hogy a romló állapotú gépek működése lelassul. Erre a megfigyelésre alapozta doktori disszertációját, illetve a „miniterm”-ek kifejlesztését; ezek az üzem gépeibe integrált érzékelők észlelik a teljesítmény csökkenését, és az információt közvetlenül a mérnökök telefonjára továbbítják.

Mi a következő lépés?

Ez a Miniterms 4.0 nevű projekt volt az első ilyen kezdeményezés, amit bevezettek a Ford ó-üzemekben. A rendszert a Ford mérnökei a valenciai Universidad CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) robotika tanszékének szakembereivel közösen fejlesztették ki. A projekt a Ford Motor Company Egyetemi Kutatási Programjának finanszírozásával valósult meg, a csapat pedig a Ford Globális Adatgyűjtő és Adatelemző részlegével együttműködve azon dolgozik, hogy az adatok világszerte hozzáférhetők és felhasználhatók legyenek a Ford-üzemek számára.

A Ford valenciai üzeme

Valenciában több mint 15.000 gépet használnak a járművek – köztük a Ford Galaxy, a Kuga, a Mondeo, az S-MAX és a Transit – gyártásához. Ezeknek a gépeknek a többségét immár folyamatosan figyelik a mini terminálok segítségével. A Valencia üzemében bevezetett további innovációk közé tartoznak az alkatrészeket a gyártósor megfelelő pontjára kiszállító önvezető robotok is.

Idézetek

“Ez egy huszadik századbeli újítás huszonegyedik századi továbbfejlesztése. Az, hogy előre meg tudjuk határozni, hol és mikor kopnak el vagy hibásodnak meg az alkatrészek, lehetővé teszi a csapat számára a karbantartás és javítások tervezését olyan ütemezésben, ami a legjobban illeszkedik a gyártási tervekbe, így hatékonyabban működik a gyártás.”

E-mailt/visszahívást kérek!


A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg. 

Márkaszerviz hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Halmai Autóház Kft.

Márkaszerviz hírei

Legfrissebb hírek Halmai Autóház Kft.